Политика за колачиња

Политика за колачиња

Веб-страницата www.usje.mk (во понатамошниот текст: веб-страницата) користи колачиња. Политиката за колачиња на Цементарница УСЈЕ АД Скопје (во понатамошниот текст: Компанијата) дава подетално објаснување за тоа што се колачиња, како колачињата се користат на веб-страницата, како можете да ги вклучите или да ги оневозможите колачињата и дополнителни информации за нив. 

 1. ШТО СЕ КОЛАЧИЊА

Колачињата се мали текстуални документи, кои се испраќаат во вашиот веб-прелистувач кога посетувате некоја веб-страница. Датотеката за колачиња се чува во вашиот веб-прелистувач или на хард-дискот на компјутерот или на вашиот мобилен уред и ѝ овозможува на веб-страницата или на трети лица да ве препознаат преку собирање информации како што е наведено во табелата подолу. Колачињата ја прават веб-страницата покорисна за вас и секоја следна посета е полесна.

Колачињата можат да бидат „постојани“ или „сесиски“. Постојаните колачиња остануваат на вашиот персонален компјутер или мобилен уред кога се исклучувате, додека сесиските колачиња се бришат веднаш штом ќе го затворите веб-прелистувачот.

 1. КАКО СЕ КОРИСТАТ КОЛАЧИЊАТА НА ВЕБ-СТРАНИЦАТА

Кога пристапувате до веб-страницата и ја користите, одреден број датотеки на колачиња се поставуваат на вашиот веб-прелистувач. Колачињата се користат за следниве цели:

 • За да овозможат одредени функции на веб-страницата и
 • За да обезбедат аналитика на податоци 
 1. КАКВИ КОЛАЧИЊА СЕ КОРИСТАТ НА ОВАА ВЕБ-СТРАНИЦА

Следниве видови колачиња, кои можат да бидат „на сесијата“ и „упорни“ колачиња, се користат на оваа веб-страница:

 • Неопходни колачиња. Ваквите колачиња се користат за да ве поврзат со веб-страницата и ги запаметат вашите преференции поврзани со веб-страницата (на пример, колачиња поврзани со вашиот избор на јазик или прикажување на резултатите од пребарувањето на веб-страницата). Поради тоа, ваквите колачиња секогаш се овозможени и нивното користење не подлежи на ваша согласност.
 • Колачиња за аналитика. Ваквите колачиња се користат за прибирање информации за тоа како ја користите веб-страницата за да можеме да ја подобриме. Користењето на ваквите колачиња подлежи на ваша согласност.
 • Колачиња на трети лица: Ваквите колачиња се користат за статистички извештаи за користењето на веб-страницата, прикажување реклами на и преку веб-страницата итн. Користењето на ваквите колачиња подлежи на ваша согласност.

За да ги видите колачињата што се користат на оваа веб-страница, кликнете на Промена на согласноста за колачиња.  

 1. КАКО ДА ГИ ОВОЗМОЖИТЕ/ОНЕВОЗМОЖИТЕ КОЛАЧИЊАТА 

Можете да ги овозможите или да ги оневозможите колачињата или да го нагодите веб-прелистувачот (на пр. Chrome, Internet Explorer итн.) да ги избрише или да ги одбие колачињата. Посетете ги страниците за помош на вашиот веб-прелистувач за повеќе информации.

Меѓутоа, знајте дека ако ги избришете колачињата или одбиете да ги прифатите, можно е да не можете да ги користите сите функции што ги нудиме на веб-страницата, можно е да не можете да ги зачувате вашите преференции, а некои од нашите страници можно е да не се прикажат правилно. 

 • Ако ја посетувате нашата веб-страница преку веб-прелистувачот Chrome, посетете ја оваа страница на Google: https://support.google.com/accounts/answer/32050
 • Ако ја посетувате нашата веб-страница преку веб-прелистувачот Internet Explorer, посетете ја оваа страница на Microsoft: http://support.microsoft.com/kb/278835
 • Ако ја посетувате нашата веб-страница преку веб-прелистувачот Firefox, посетете ја оваа страница на Mozilla: https://support.mozilla.org/en-US/kb/delete-cookies-remove-info-website-stored
 • Ако ја посетувате нашата веб-страница преку веб-прелистувачот Safari, посетете ја оваа страница на Apple: https://support.apple.com/kb/PH21411?locale=en_US
 • Ако ја посетувате нашата веб-страница преку некој друг веб-прелистувач, посетете ги официјалните веб-страници на вашиот веб-прелистувач. 
 1. КАДЕ МОЖЕТЕ ДА НАЈДЕТЕ ДОПОЛНИТЕЛНИ ИНФОРМАЦИИ ЗА КОЛАЧИЊАТА

Можете да дознаете повеќе за колачињата на следниве веб-страници на трети лица: